Selamat bertukar kepada Simpanan Shariah KWSP

KWSP patuh shariah dah...

KWSP patuh shariah dah…

Alhamdulillah,

Akhirnya settle juga untuk pindah ke dana simpanan shariah KWSP yang bermula daftar pada 8/8/16.. Memilih yang halal itu wajib… betul tak?

Sama macam kita pilih antara perbankan konvensional atau perbankan islam.. Insuran atau takaful.. Tapi yang penting kita kena faham apa itu muamalat islam.. Baru tak sembrono, memperlekehkan tentang kewangan islam.. [Read more…]

Menyimpan atau membayar hutang kad kredit?

Kad Kredit

Kad Kredit

Sering menjadi dilema, mana yang patut kita patut utamakan dulu kan?

Duit yang ada nie, nak simpan ke nak bayar kad kredit dulu? betul tak?

Selalunya kita akan berasa selesa dengan utamakan SIMPANAN… kan? kan?

TAPI… [Read more…]

Dividen KWSP tahun 2015!

Gambar sumber dari facebook..

Gambar sumber dari facebook..

Kalau tak ada facebook, aku pun tak tahu berapa dividen kwsp tahun 2015 nie..

Maklum laa, paper memang tak beli, jimat.. Semua berita melalui online jaa.. Kadang-kadang beli paper pun, lambat berita dari tahu online.. Kan? Kan?

[Read more…]

Takaful bukan sekadar Medical Card


Assalamualaikum dan salam hormat,

Tip Takaful

Jika NYAWA dianggap sebuah rumah, medical card ibarat pagarnya. Sebelum masuk ke rumah, perlu buka pagarnya.

Begitu juga takaful; medical card ibarat pagar untuk malapetaka kematian, lumpuh, kemalangan, dan sakit kritikal. Tidak guna berpintukan emas permata seandainya rumahnya pondok.Biar rumah dan pagarnya sekufu.

[Read more…]