Persamaan Cerita Zoo dan Takaful

Panda pun ada insuran

Ada seorang yang membuka bisnes ZOO

Di pintu masuknya, dia menulis RM10.00/orang tapi tidak ada seorang pun yg masuk…..

Kerana beberapa lama tidak ada pengunjung, maka harga tiket pun ia turunkan menjadi RM7.00.. dan tetap tidak seorang pun yg mau masuk….

Disebabkan masih tidak ada juga pengunjung, akhirnya ia turunkan menjadi RM3.00 dan tetap tidak ada pengunjung yang mahu masuk!!

Akhirnya ditulislah pengumuman:
“MASUK PERCUMA”
Kemudian ramai org yang berebut2 masuk.

Ketika pengunjung di dalam telah penuh, si pemilik ini memutuskan utk membuka semua pintu kandang binatang buas..Singa…, Harimau…, Serigala…, Ular…. & pintu keluarnya sudah dikunci !

Di pintu KELUAR di tulis:
“Keluar Bayar RM100.00!!!”

Ramai orang berebut membayarnya…

Inilah ironi kehidupan…. Ketika ditawarkan untuk hidup sihat, banyak berpuasa, banyak minum air masak, banyak bersukan, makan makanan yg menyihatkan, jaga rehat dan tidur secukupnya.. tidak ramai orang yang mau mendengarnya..

Tapi kalau sudah masuk HOSPITAL, berapa pun mahalnya bil HOSPITAL, kita pasti akan berusaha membayarnya untuk kembali sembuh, sekalipun harus jual aset atau berhutang dan cari sumbangan.

Sihat lebih baik daripada sembuh..kerana sihat itu MURAH..

Begitu juga seperti bab sedekah.. masa hidup RM tu tersangat berat nak keluarkan..tapi bila dah berada di alam barzakh.. agaknya jika diberi kesempatan hidup semula, bersedekah RM beribu2 pun dah tak kisah..

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Di masa sihat ini eloklah semua kita beringat dengan ambil siap siap pelan takaful. Semakin hari semakin meningkat kos kesihatan.