Aku belajar sesuatu dari cerita ini!

Buku update iman laju-laju

Cerita ini, aku dapat dari buku “Update Iman Laju-laju”… Banyak yang aku dapat dari buku ini.. Cerita yang simple… Tapi banyak yang aku dapat isi… Memang sempoi laa… Harga RM20 untuk ilmu nie.. Memang berbaloi..

Aku pun tercari-cari sapa laa Ahmad Damha nie… Kot-kot ada FB page ke… Memang aku follow rapat-rapat nie… hi hi…

Cerita yang paling menarik minat aku dalam buku nie…

SIAPA HAFAL ANGKAT TANGAN

Suatu pagi dalam kelas agama, Ustazah Dilla bersama murid-muridnya, tahun 2 Kuning…

Ustazah : Siapa tahu doa masuk tandas? Angkat tangan.

Farah : Saya, ustazah…

Ustazah : Ok, Farah. baca…

Farah : Allahumma inni a’uu zubika minal khubsi wal khabais.

Ustazah : Wah, pandai laa Farah nie. Siapa ajar?

Farah : Kat rumah, ibu ada tampal kat pintu bilik air, ustazah. Hari-hari ibu baca.

Ustazah : Bagusnya. patutlah Farah hafal doa tue.

Farah : Doa tengok cermin pun saya tahu ustazah..
Allahuma kamma hassanta khalqii fahassin khuluqii…
Kakak saya tampal dicermin, tiap-tiap pagi nak sikat tambut kakak mesti baca..

Ustazah : Wah, hebatnya! Baiklah… Siapa tahun baca doa nak masuk tidur?

Farah : Saya.. Ustazah..

Ustazah : Farah lagi.. Ok, baca lah…

Farah : Bismillahi allahumma jannibna asy-syaithan wa jannibisy-syaithan ma razaqtana.

Ustazah : ??????

Farah : Yang ini, abah saya tampal kat kepala katil. Hari-hari abah baca…

Ustazah : (Alamak! Itu bukan doa tidur. Ayahnya pun! Tampallah kat tempat lain.. Tak pasal-pasal budak kecik nie dah hafal.. Berat… Berat….)

Camna best tak? kalau best.. Kalau pergi kedai buku, cari buku nie… Memang terbaik habaq hang….

One thought on “Aku belajar sesuatu dari cerita ini!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll To Top