Aku belajar sesuatu dari cerita ini!

Buku update iman laju-laju

Cerita ini, aku dapat dari buku “Update Iman Laju-laju”… Banyak yang aku dapat dari buku ini.. Cerita yang simple… Tapi banyak yang aku dapat isi… Memang sempoi laa… Harga RM20 untuk ilmu nie.. Memang berbaloi..

Aku pun tercari-cari sapa laa Ahmad Damha nie… Kot-kot ada FB page ke… Memang aku follow rapat-rapat nie… hi hi…

Cerita yang paling menarik minat aku dalam buku nie…

SIAPA HAFAL ANGKAT TANGAN

Suatu pagi dalam kelas agama, Ustazah Dilla bersama murid-muridnya, tahun 2 Kuning…

Ustazah : Siapa tahu doa masuk tandas? Angkat tangan.

Farah : Saya, ustazah…

Ustazah : Ok, Farah. baca…

Farah : Allahumma inni a’uu zubika minal khubsi wal khabais.

Ustazah : Wah, pandai laa Farah nie. Siapa ajar?

Farah : Kat rumah, ibu ada tampal kat pintu bilik air, ustazah. Hari-hari ibu baca.

Ustazah : Bagusnya. patutlah Farah hafal doa tue.

Farah : Doa tengok cermin pun saya tahu ustazah..
Allahuma kamma hassanta khalqii fahassin khuluqii…
Kakak saya tampal dicermin, tiap-tiap pagi nak sikat tambut kakak mesti baca..

Ustazah : Wah, hebatnya! Baiklah… Siapa tahun baca doa nak masuk tidur?

Farah : Saya.. Ustazah..

Ustazah : Farah lagi.. Ok, baca lah…

Farah : Bismillahi allahumma jannibna asy-syaithan wa jannibisy-syaithan ma razaqtana.

Ustazah : ??????

Farah : Yang ini, abah saya tampal kat kepala katil. Hari-hari abah baca…

Ustazah : (Alamak! Itu bukan doa tidur. Ayahnya pun! Tampallah kat tempat lain.. Tak pasal-pasal budak kecik nie dah hafal.. Berat… Berat….)

Camna best tak? kalau best.. Kalau pergi kedai buku, cari buku nie… Memang terbaik habaq hang….

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.