Pengajaran sebelum beli tiket bas ekspress!

tumblr_m12t0mxwlu1qklhq5o1_500

Sebelum ini ada entry atas pengalaman kawan – Peringatan yang naik bas ekspress. Semalam merupakan satu pengalaman dan pengajaran buat aku pula. Maybe boleh jadi pengajaran buat orang lain juga. Semalam bas yang aku naiki dari Penang Sentral ke Kuala Lumpur mengalami kerosakkan. Memang satu kejadian yang tidak dapat dielakkan. Tapi atas sebab kesalahan sendiri. Aku terperangkap sekali dengan masalah yang terjadi. Terlampau nak naik bas yang bersedia untuk mulakan perjalanan. Faktor mengejar masa untuk naik LRT di Plaza Rakyat.

Antara perkara yang sepatutnya kita buat, sekiranya ingin menaiki Bas Ekspress untuk perjalanan jauh:-
- Rancang masa perjalanan, supaya tidak kelam kabut. (ini paling penting)
- Jangan tangguh membeli tiket bila musim cuti sekolah atau cuti semester.
- Ikut kata hati sekiranya tidak yakin dengan bas yang korang tengok.
- Jangan terpedaya dengan bas tambahan yang mengatakan bas akan bertolak ke tempat yang korang nak tuju sekarang. Kerana bas tambahan hanya akan mulakan perjalanan bila seat dah penuh.
- Biar lambat, tapi tak kelam kabut.
Aku rasa ini antara yang menyebabkan penumpang bas yang aku naiki tak puas hati. Apapun, dah selamat sampai pun dah kira Alhamdulillah. Terima kasih kepada kawan-kawan aku yang sanggup tolong aku. Kalau hangpa baca blog aku nie, aku nak ucap terima kasih banyak-banyak. Tak rugi kalau kita berkawan dengan ramai orang. he he.

10 thoughts on “Pengajaran sebelum beli tiket bas ekspress!

  1. tak pernah rasa, tp kalau merasa pengalaman cam gini mahu stress tahap dewa..hehe

  2. aku pernah kena suatu masa dahulu bro..time tu kat gua musang..kiri kanan hutan..tgh2 malam..dem..

  3. aduhai lamanya tak naik bas…tak tau camner pengalaman naik bas baik berjalan jauh ataupun gi jejalan kat kl..

  4. dah lama xnaik bas..slalu travel naik train je..ehehehee

  5. LAma dah tak naik bus express nie.

  6. Memang merimaskan kalo sangkut tengah jalan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

WP-SpamFree by Pole Position Marketing